YH-alumnen Johanna tar nya tag inför World skills 2017

Den 1-3 december 2016 arrangerades Euroskills, Europas största yrkestävling för ungdomar, på Svenska mässan i Göteborg. 500 ungdomar tävlade i 35 olika yrken om att bli bäst i Europa. Johanna Hanson, tidigare yrkeshögskole- studerande, var Sveriges representant i tävlingen Visual Merchandiser/butikskommunikatör och slutade på sjätte plats.

– Jag hade hoppats och trott på en bättre placering, jag hade tränat och laddat mycket inför tävlingen. Men jag föll tyvärr på mina skisser och det är tråkigt. Nu smälter jag detta och laddar snart om inför nästa stora tävling – World skills i Abu Dhabi 2017, säger Johanna Hanson.

Kombinera havregryn och grön målarfärg

Tävlingen om Europas bästa unga butikskommunikatör under Euroskills 2016 varade i tre dagar och förmiddagen den första dagen tävlade de åtta deltagarna om att göra en frukostskyltning.

– Vår uppgift var att kombinera olika produkter såsom havregryn, pumpakärnor, glasburkar och porslin till en snygg helhet. Vi skulle också blanda färg och måla plintar i den gröna IKEA-muggsfärgen. Allt gick jättebra och min känsla efter denna första dag och skyltning var grym och jag kände att jag hade världens flyt.

Industriellt tema

Eftermiddagen den första dagen och de kommande två dagarna handlade tävlingen om att göra ett skyltfönster med modeklädesprodukter utifrån temat industriellt.

– Vi hade bara en eftermiddag på oss att skissa vår idé för montern och i bedömningen av tävlingen så var skisserna av större vikt än jag trott, så tyvärr föll jag på detta. Jag är ändå nöjd med slutresultat, men tyvärr räckte det inte hela vägen fram denna gång.

Flera svenska medaljer

För det svenska yrkeslandslaget i stort gick det bra trots allt och de kammande hem sex medaljer sammanlagt – två guldmedaljer, två silvermedaljer och två bronsmedaljer. Yrkeslandslaget tilldelades även elva så kallade Medallions for Excellence, en utmärkelse som tilldelas tävlande med exceptionellt hög kvalitet och höga poäng (500 eller över) i respektive yrkeskategori.

Mer information

World Skills Sverige: 2 guld, 2 silver och 2 brons på EuroSkills

YH-alumnen Johanna vill bli Europas bästa butikskommunikatör